Beszámoló

Szeretnénk újra megköszönni mindenkinek, hogy az elmúlt tanév végén egy új kezdeményezést indíthattunk közösen útjára #KézenFogvaBallagunk címmel.

Hihetetlen összefogás alakult ki a KézenFogva Alapítvány körül. Nemcsak a sajtó érdeklődött, nemcsak a lájkok és megosztások ezrei röpködtek a közösségi médiában, hanem valódi segítség érkezett.

A ballagó diákokon keresztül a családoktól azt kértük, hogy ajándékozzanak kisebb virágcsokrot ballagó gyermeküknek, rokonaiknak, ismerőseiknek és a meg nem vásárolt 1-2 szál virág árával támogassák a KézenFogva Alapítványon keresztül azokat a fogyatékos fiatalokat, akik kevésbé szerencsések, mint ők, és akik munkába állásához speciális képzésre van szükségük.
Ezeket a képzéseket az Alapítvány csak támogatásból tudja elindítani, így igazán fontossá vált ez a kezdeményezés, mely reményeink szerint akár hagyománnyá is válhat.

Örömmel jelzünk vissza, hogy az összegyűjtött 923.000 Ft adományból két munkára felkészítő tréninget tudtunk a nyáron megszervezni.

A program a két, - 96 órás - képzés keretén belül elméleti és gyakorlati feladatok elsajátításával segítette elő, ill. növelte a fogyatékos fiatalok munkakeresési, munkába állási és a munka megtartásának esélyeit.
A gyakorlati helyszínek az Auchan budafoki áruháza és a DPD Hungary Kft. raktárbázisa volt.
A két felkészítő tréningen összesen nyolc fiatal vett részt.
Közülük négyen már sikeresen elhelyezkedtek, jól beilleszkedtek a munkatársak közösségébe és nagy örömükre értékteremtő munkát végeznek.
A másik négy fiatal is folyamatosan próbálkozik. Alapítványunk mentori szolgáltatással segíti őket az állásinterjúkra való felkészülésben és a próbamunka napokon való helytállásban.

Az alábbiakban két példán szeretnénk bemutatni milyen hatalmas segítség fiataljainknak a fent leírt képzés, milyen nagy mértékben megváltoztatja életüket. Mi, akik egészségesen tudunk nap, mint nap munkába indulni, nehezen tudjuk elképzelni, hogy a munka világa – az anyagi lehetőségeken túl - milyen nagy erkölcsi és lelki megerősítést ad a fogyatékos fiatalok, és családjaik számára is.

M. József – az első képzési csoport tanulója

Joci 24 éves, halmozottan sérült fiatalember. Enyhe értelmi fogyatékos, szív és érrendszeri problémái vannak és mozgásában is korlátozott.

Egy budapesti speciális szakiskolában, mint irodai asszisztens. Ezután kereste fel Alapítványunkat és az elhelyezkedésben kért segítséget. Viszonylag hamar világossá vált, hogy Joci egy komplexebb asszisztensi pozíciót nem tudna ellátni, viszont egészségi állapota miatt a fizikai munka sem jöhetett szóba.

A munkára felkészítő tréning indulásakor nem volt kérdés, hogy Joci pályakezdőként sokat profitálhatna egy ilyen jellegű képzésből. Korábban is voltak jelei, hogy nehezen tartja a kereteket, nehezen érti meg a felnőttek világát.

A képzés során több munkakört is kipróbálhatott és ő maga is meglepődött, hogy a könnyű fizikai munkában örömét leli és ez fizikailag sem megterhelő számára.

A képzés befejezése után sikerült elhelyezkednie egy kerámia műhelyben. A szabályok betartásával, elfogadásával vannak még nehézségei, így időként találkozunk és átismételjük a képzésen tanultakat.

Mióta Jocinak önálló keresete van segíti családját, boldog, mert a divatos pólót már a saját jövedelméből tudja megvenni. De a legfontosabb, hogy szerető nagymamáját, aki pici gyermekkora óta nevelte parfümmel lephette meg.

 

T. Márton - a második képzési csoport tanulója

Márton 29 éves fiatalember. Megváltozott munkaképességét későn ismerték fel és ez jelentősen megnehezítette közösségekbe való beilleszkedését, családi, rokoni kapcsolatait, munkakeresését.
A KézenFogva Alapítványt a család kereste fel, hogy segítsünk Mártonnak hozzá illő munkát találni. Ezelőtt Márton kereső tevékenységet nem folytatott, viszont aktív önkéntes tevékenységeket igen.
A munkára felkészítő tréning után az Auchan áruház alkalmazta Mártont kasszabútor feltöltő pozícióba. Feladata a kasszáknál lévő bútorzaton található termékek feltöltése, az ehhez szükséges termékek kiválogatása más polcokról vagy raktárból, árcímkék kihelyezése és aktualizálása, termékek szavatosságának ellenőrzése.
Márton végre hasznosnak érzi magát, kereső ember lett. Mióta dolgozik, láthatóan rendezettebbek a polcok, az árcímke is minden esetben aktualizálva van. Márton az önkéntes tevékenységről sem mondott le, s bár szombaton pihenőnapot tart, vasárnap kutyamenhelyre megy és az ottani kutyákat sétáltatja. Mártonnak így lett kerek a világ.

 

 

 

A fogyatékos fiatalok és családjaik nevében is köszönjük mindenki segítségét abban a reményben, hogy egyre többször hallhatjuk az ehhez hasonló visszajelzéseket:

„A KézenFogva Alapítvány segítségével megtaláltam álmaim munkahelyét”

Misák János

 

 

 

 

 

Kedves Barátaink, Támogatóink!
A 2017/2018-as tanévben szeretnénk folytatni ezt a kezdeményezést. Kérjük, segítsen abban, hogy ha ismer olyan iskolát, tanárt, diákot, aki szívesen csatlakozna a #KézenFogvaBallagunk programhoz jelezze nekünk, hogy megkereshessük őket.
Jelzését Váradi Ildikó kollégánk várja:
e-mail: varadi.ildiko@kezenfogva.hu
Tel: 06-20-474-24-63

Köszönjük minden eddigi és ezutáni segítségét, az Alapítvány és a fogyatékos fiatalok nevében:

Pordán Ákos
ügyvezető igazgató

Köszönjük az eddigi adományokat!

forint